Aanhoudende lichamelijke klachten of mentale klachten na ziekte

Je kunt tot lang na een ziekte of behandeling hiervoor klachten houden. Deze langdurige klachten leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Het gaat hier om klachten zoals vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen De klachten gaan niet over, ook niet als je rust neemt.

Als de klachten je tegenhouden om bepaalde dingen te doen, kan dit je gedachten, je gevoelens, stemming en gedrag veranderen. Je voelt je bijvoorbeeld neerslachtig of spreekt niet meer af met vrienden en familie. Andersom kunnen je stemming, je gevoelens en gedachten ook jouw klachten versterken en leiden tot een lichamelijke (stress)reactie.

Moe na behandeling van ziekte?

Ook als je klaar bent met een behandeling kun je moe zijn. Soms is vermoeidheid er ineens, niet door een duidelijke reden. Niet doordat je bijvoorbeeld iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Meer mensen hebben daar last van. Dit heeft met meerdere dingen te maken:

  • De gevolgen en bijwerkingen van een medische ingreep zoals een operatie, chemotherapie/bestraling of andere behandeling.
  • Het weer moeten herstellen en opbouwen van conditie na een behandeling.
  • Het verwerken van wat er gebeurd is, dit begint bij veel mensen na de behandeling pas echt.
  • Het stress systeem kan ontregeld zijn na ziekte, dit vraagt energie.

Hierdoor kun je je vermoeider voelen dan normaal. Vaak gaat de vermoeidheid na een tijd over of wordt het minder. Maar sommige mensen blijven tot lang nu hun behandeling moe.

Niet zeuren maar doorgaan bij blijvende klachten na ziekte?

Vaak is er sprake van herstel belemmerende factoren, welke de klachten negatief kunnen beïnvloeden en waardoor het herstel van ziekte stagneert. Bij herstel belemmerende factoren kun je denken aan stress, over je eigen grenzen gaan, piekeren, enzovoort. Dus gewoon maar doorgaan als je blijvende klachten hebt is meestal niet het juiste. We helpen je om tot rust te komen en te gaan herkennen wat er echt speelt.

Acceptatie bij langdurige klachten na ziekte

Regelmatig wordt bij dit soort klachten gezegd dat je maar met de klachten moet leren leven. Je zit echter niet te wachten op je leven lang pijn klachten of om je altijd maar vermoeid te voelen. Het is begrijpelijk dat je niet wilt accepteren dat je met deze klachten moet leren leven.

Bij Steg geloven wij dat acceptatie en het leren leven met de klachten niet betekent dat je je moet laten belemmeren of uit het veld moet laten slaan. Wij helpen jou om naar je lichaam te luisteren en je levenskwaliteit te verbeteren door de herstel belemmerende factoren te leren herkennen en deze weg te nemen of hier anders mee om te gaan.

Hulp van Steg bij aanhoudende klachten na ziekte

Bij Steg werk je samen met een team aan jouw aanhoudende klachten na ziekte. Door eerst samen stil te staan en te herkennen wat er echt speelt en vervolgens concreet aan de slag te gaan. Zowel fysiek als mentaal zorgen we voor een nieuwe balans in jouw leven waarin jij de regie hebt. Hierbij is er de mogelijkheid om jouw partner/supporter te betrekken en begeleiden we jou en jouw werkgever om samen te komen tot duurzame werkhervatting. Door jouw omgeving te betrekken, begrijpen zij wat er nodig is om weer lekker te kunnen functioneren.  

Wil je meer weten over herstellen met Steg?

Neem contact met ons op
Vraag een traject aan
Heeft een medewerker mentale of fysieke klachten en dreigt deze uit te vallen of verzuimt deze al enige tijd? Vraag als werkgever of verwijzer een traject aan
traject aanvragen